Сільська рада
села Великий Мидськ, Костопільського району, Рівненської області

Звернення до виборців депутата обласної ради Михайла Кривка

 

Шановні виборці!

Події, що відбуваються в Україні, мають суспільно-політичну вагомість. Тому як депутат обласної ради вважаю принципово важливим висловити свою особисту позицію і донести її до своїх виборців.

На позачерговій сесії обласної ради бачення ситуації, що склалася в Україні, та шляхів подолання політичної конфронтації у відповідних зверненнях висловили всі фракції. На жаль, жодне із звернень під час голосування не знайшло необхідної кількості голосів для прийняття. Моя особиста точка зору викладена у зверненні фракції Народної Партії.

Я готовий до зустрічі з виборцями, обговорення ситуації і відвертого спілкування. Тож звертайтеся, повідомляйте – буду завжди радий приїхати і вислухати ваші думки.

                                                                     ПРОЕКТ    підготовлений фракцією «Народної Партії»   в Рівненській обласній раді                                                                                                     

 

Звернення Рівненської обласної ради щодо суспільно-політичної ситуації, яка склалася в Україні.

 

Ми депутати Рівненської обласної ради засуджуємо дії працівників Міністерства внутрішніх справ України та бійців спецпідрозділу «Беркут», які у ніч на суботу 30 листопада вдались до звірячого застосування сили, побиття і незаконного припинення мирних акцій протесту на Майдані Незалежності. Ці дії стали тим спусковим механізмом, який одномоментно пробудив небайдужу частину суспільства.

Працівники МВС та спецпідрозділ «Беркут» вийшли за межі законності і людяності, придушивши мирні протести громадян, в основному молоді і студентства, представників громадських організацій та журналістів, які відстоювали європейські цінності.

Вимагаємо від Генерального прокурора України негайного, всебічного та об’єктивного розслідування подій з придушення мирних акцій протесту, за результатами якого повинно настати кримінальне та політичне покарання для організаторів та виконавців.

Необхідно визнати, що Україна вже інша і з нею потрібно говорити серйозно, уміти визнавати помилки і демонструвати волю до їх виправлення, навіть із запізненням.

Вважаємо, що у цей кризовий момент багато буде залежати від Верховної Ради України. Вона повинна негайно, за участю Кабінету Міністрів України у повному складі, заслухати звіт уряду про події, пов’язані із розгоном демонстрантів, про урядові дії щодо підготовки угоди з ЄС і про наслідки Вільнюського саміту, про загальну економічну ситуацію в країні. І вже на цій основі запропонувати ряд кадрових рішень та розглядати питання про відповідальність Кабінету Міністрів України.

Закликаємо представників мирних зібрань відмовитись від захоплення та блокування інститутів влади. Неприйнятним є проведення дострокових Парламентських та Президентських виборів, з одночасною відставкою Уряду – бо країну чекатимуть хаос і анархія.

Звертаємось до всіх сторін конфлікту з проханням не відповідати насильством на насильство. Головне завдання на поточний момент – утримати громадянський мир, розпочати серйозний діалог, не допустити силового сценарію розвитку подій, інакше далі – прірва.

 

Закликаємо конфліктуючі сторони усвідомити відповідальність, що Україна в небезпеці, перемістити напругу між владою та мирним зібранням, а також центр прийняття рішень, у Верховну Раду України.

Схвалено

Рішення Рівненської обласної ради

_____________ 20___ року №______

 

 Михайло Кривко: Якщо громада Рівненщини скаже піти – піду, але поки що треба працювати»

  

Позачергова сесія Рівненської обласної ради навіть в облозі пікетувальників не змогла прийняти рішення щодо події на Євромайдані. Чому так сталось і  які перспективи роботи облради читайте в інтерв’ю з першим заступником голови обласної ради Михайлом Кривком. Він на час відсутності голови Рівненської обласної ради Юрія Кічатого виконує його обов'язки керівника депутатського корпусу.

  - Після побиття студентів на Євромайдані в Києві, рівняни прийшли під стіни Рівненської обласної ради та адміністрації 2 грудня. Кажуть, на мітингу було більше 5 тисяч людей. Ви вийшли до них наодинці без жодного супроводу. Однак, було помітно, що Ви схвильовані.

- Коли люди прийшли під стіни ради, я спокійно вийшов до них. Адже голова Рівненської облради Юрій Кічатий зараз на лікарняному. Розумію, що більшість молоді навіть не знала, що я перший заступник голови обласної ради. Мені закричали «Ганьба» у відповідь я спитав: «За що?». Тому без остраху пішов до людей, щоб поговорити. Мені немає чого боятися. Я вже переживав такі події в 2004 році. Коли мені сказали піти з посади голови Костопільської РДА – я пішов. Потім ці ж самі політики просили повернутися, я вагався. Але подумав, що доля району важливіша і повернувся на посаду. Зараз в обласній раді я представляю громаду Костопільщини.  В 2010 році  52 депутати облради вирішили обрати мене старшим депутатом, тобто першим заступником голови. І я ці обов’язки виконую. Якщо громада вирішить, що я маю піти з посади – я піду. Не в посаді справа, а в бажанні працювати і досягати результату.

Коли протестувальники вимагали негайно скликати сесію, я зауважив, що не можу цього зробити сам. Для цього потрібно було 27 підписів депутатів ради. Коли мені їх принесли -  скликав сесію на наступний день. Це було цілком логічно, адже потрібно було повідомити депутатів, випрацювати проект рішення.

- А чому ж тоді більшість депутатів з фракції «Партії регіонів» не прийшли?

- Моя позиція була така – сесія мала відбутися обов’язково. Настільки я знаю, голова Рівненської ОДА Василь Берташ вважав так само. Ми повідомили всіх депутатів про сесію в телефонному режимі та письмово на електронні адреси. Апарат ради повідомив всіх. Чому вони не прийшли? Це їх особисте рішення і відповідальність перед виборцями. Зрозуміло, що повноважень зганяти когось силою нема ні в кого. Можливо проблема ще й в тому, що так і не випрацьовували єдиний проект рішення до сесії. Хоча я пропонував опозиціонерам обговорити його до сесії. У підсумку на засіданні вирішили заслухати думку всіх фракцій. Свою заяву мала і фракції «Народної партії».

- Але її не зачитували…

- Справа в тому, що вона багато в чому співпала з тими тезами, які зачитав голова фракції «Партії регіонів» Анатолій Юхименко. Зазначу, що ми різко засуджуємо побиття спецпідрозділом «Беркут» мирних громадян. Крім того, ми також вимагаємо покарання винних в побитті мирних громадян. Як кримінального, так і політичного. Окремо увагу акцентували на тому, що проблеми треба вирішувати у переговорному процесі, а не застосуванням сили на вулиці.  Так, ми не прихильники одночасної відставки уряду та перевиборів парламенту. Бо хтось має забезпечувати життєдіяльність країни. Всі не можуть піти на вибори одночасно.

У підсумку  свої звернення на сесії прочитали всі фракції. Логічно було б знайти спільне рішення і підтримати його.

 

-  В підсумку сесія завершилась нічим

- Можливо тому, що опозиція просто не хотіла шукати порозуміння і дослухатися до думку решти депутатів.

- Паралельно з сесією обласної ради минулого вівторка проходила і сесія Верховної Ради, де голосували за відставку Кабміну. Всіх здивувала позиція вашого однопартійця Юрія Благодиря, якийєдиний з фракції «Партії регіонів» голосував «за». Як Ви можете це прокоментувати, відставка уряду потрібна?

- По-перше він ще до виборів вийшов з «Народної партії» і в парламент пройшов по списках Партії регіонів. По-друге, з Юрієм Благодирем, ми знайомі давно, але свої рішення він може коментувати тільки сам. Якщо голосував – значить були у нього свої міркування.

- Він оприлюднив свою заяву з цього приводу на Facebook. Однак,  вже в іншій заяві зауважив, що для майбутнього України необхідно сісти за стіл переговорів.

- Від розмахування прапорами – проблеми не вирішаться. За 20 років в Україні утворилось більше 200 партій. Але чим вони відмінні? Яку б партію не будували – виходить КПРС. Все вирішується згори, а на місяцях мають виконувати. Хто думає про майбутнє? У Європі все вирішують місцеві громади, система побудована так. Ми прогнемо в Європу? Тоді маємо працювати і реформувати нашу владу, як в сусідній Польщі. Ніхто не зробить цього за нас. Як і в звичайному селі господарі не робитимуть щось за ледарів. Працездатність нашого населення в порівняні з європейським – всього 23 відсотка. Тому працювати є над чим, і бажання стати європейцями треба підтверджувати справами. Розвивати місцеві громади, виховувати управлінців на місцевому рівні. Бо скоро толкових працівників навіть на одну владу не вистачить. Працювати та нести відповідальність може не кожен. Це не гасла кричати.  

- Міський голова Рівного Володимир Хомко прогнозував, що до кінця року може бути прийнятий держбюджет і потрібно буде ухвалювати обласний та міських бюджет. Є надія, що ці сподівання підтвердяться?

- Хочеться вірити. Ми збираємо сесію облради на 20 грудня, маємо прийняти рішення про фінансування видатків на випадок відсутності бюджету на 2014 рік. Щоб видатки щомісяця фінансувалися на рівні 1/12 цього року. Тому сесія буде засідати. Можливо її вестиме вже голова обласної ради Юрій Кічатий, який перебував тривалий час на лікарняному. Йому зробили операцію. Зараз, незважаючи на ситуацію в країні, збираються постійні комісії, розглядають проекти рішеннь. Адже ми маємо робити свою роботу. Господарські питання мають вирішуватися незалежно від політики.